Deze e-mail online lezen

 

Nieuwsbrief juni 2022

Beste leden,

Het is alweer bijna twee maanden geleden, maar wat hebben we samen een mooi lustrum gevierd. Met een afwisselend programma, lekker eten en vooral heel veel trouwe leden was ons veertigste verjaardagsfeest er een om nooit te vergeten. Was jij erbij? Dan bedanken we je voor jouw aanwezigheid!

Ondertussen hebben we niet stilgezeten. Over twee weken is het namelijk alweer tijd voor het volgende event: Beroepen van de toekomst. Op 23 juni ben je van harte welkom in Bunnik, waar we te gast zijn bij BAM. Schrijf je nu in voor deze inspirerende bijeenkomst.

In deze nieuwsbrief lees je meer over dit event en blikken we terug op de viering van het lustrum in april. Daarnaast is er ook weer nieuws van onze sponsoren en delen we de agenda voor de rest van het jaar.

Wist je dat we ook regelmatig van ons laten horen op onze website en op LinkedIn? Zorg dus dat je ons hier volgt en like of reageer op onze berichten. Zo help je het bereik van Stumico vergroten. 

Veel leesplezier!
 
Namens het bestuur,
Maarten Slee

Event Beroepen van de toekomst

De bouw digitaliseert in rap tempo. En dat betekent dat ook onze beroepen veranderen! De beroepen uitvoerder, timmerman, constructeur, betonwerker, werkvoorbereider, kraanmachinist, calculator en projectleider kennen we in de bouw al lang. Maar inmiddels hebben we ook veelvuldig te maken met BIM engineers, BIM coördinatoren, informatiemanagers en software developers. 

Tijdens het event Beroepen van de toekomst maken we een reis in de tijd. Welke nieuwe beroepen kunnen we in de toekomst verwachten? Welke bestaande beroepen gaan misschien wel verdwijnen? En hoe zullen de beroepen die blijven veranderen? Nieuwe of veranderende beroepen vragen bovendien om nieuwe vaardigheden. Wat zijn de vaardigheden van de toekomst?

Blijf toekomstbestendig en schrijf je nu in voor dit event!

Praktische informatie
Wanneer?       23 juni 2022, van 15.30 tot 21.00 uur
Waar?             We zijn te gast bij BAM: Runnenburg 9 in Bunnik

Programma
15.30 uur - Inloop

16.00 uur - Welkom en intro

16.05 uur - Talenten aantrekken bij een scale-up: hoe blijf je als bedrijf aantrekkelijk voor jonge ingenieurs?
Stijn Jansen, COO en Thamar de Bonte, People & Culture specialist bij VIKTOR
De scale-up VIKTOR ontwikkelt een low-code platform voor ingenieurs. Thamar en Stijn gaan in op de hoe ze binnen VIKTOR jonge talenten aantrekken, wat hen drijft en wat ze belangrijk vinden in hun carrière. Daarnaast delen zij hun visie op hoe je je organisatie toekomstbestendig inricht in een wereld waarin digitalisering een steeds belangrijkere rol speelt.

16.50 uur - Nieuwe competenties en loopbaanpaden door de Digital Transitie: de impact van de Digitale Transformatie op het personeelsbeleid
John Meijdam, Recruitment Partner en Bob Moons, Programma Manager Digital Construction bij BAM
De strategie van BAM om een duurzame en datagedreven organisatie te worden, zorgt voor nieuwe functies en competenties. John Meijdam en Bob Moons vertellen hoe zij daar binnen BAM mee omgaan en welke verandering zij zien binnen hun bedrijf. Welke nieuwe functies kwamen er de afgelopen periode bij en welke competenties zijn er nu nodig om de strategische doelen te halen? Wat betekent dit voor de samenwerking met andere partijen? En hoe kun je aantrekkelijk blijven als werkgever in de bouwsector?

17.30 uur - De uitdagingen van mens-machine samenwerking: wat kunnen we in de bouw leren van andere sectoren?
Jurriaan van Diggelen, Programmaleider Human-Machine teaming bij TNO
Ons leven raakt steeds meer verweven met het gebruik van artificiële intelligentie (AI). AI wordt een partner in plaats van een instrument. Voor succesvolle mens-machine samenwerking moeten mensen en AI-technologieën elkaar kunnen begrijpen en anticiperen op elkaars behoeften, capaciteiten en tekortkomingen. Jurriaan van Diggelen doet hier met TNO onderzoek naar en neemt ons mee in de consequenties van AI en robots voor onder andere defensie, space missies en healthcare.

18.15 uur - Diner

19.00 uur - The Stumico Battles
Aan de hand van prikkelende stellingen en vlammende pitches gaan we in discussie over nieuwe en veranderende beroepen in de bouw.

20.00 uur - Borrel

Schrijf je nu in voor het event Beroepen van de toekomst.

Terugblik: Lustrum Stumico 40 jaar

In april vierden we het veertigjarig bestaan van onze vereniging met een geweldig event in het Maritiem Museum Rotterdam: een unieke locatie in het hart van de havenstad. Tijdens het event kregen we in kleine groepen de rondleiding Offshore Experience en een rondleiding door de Museumhaven of een vaarttocht met de Waterbus en een demonstratie van de smid. Arjen Adriaanse, Director of Science Buildings, Infrastructure & Maritime bij TNO, zoomde daarnaast als gastspreker in op het verleden, heden en toekomst van de digitalisering en automatisering. Verder was er een diner, de mogelijkheid om bij te praten en te netwerken en proostten we samen op onze mooie vereniging.

Heb jij het lustrum gemist of wil je nog even nagenieten?

Bekijk het verslag en de foto's.

Agenda 2022

Heb jij alle data van de events van 2022 al in jouw agenda staan?

  • Donderdag 23 juni: Beroepen van de toekomst
  • Dinsdag 20 september: Let there be light
  • Donderdag 24 november: AI en machine learning

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van deze events? Houd onze website in de gaten.

Sponsoren: bedankt! 

Dankzij onze sponsoren kunnen we evenementen organiseren en de contributie laag houden. We zijn dan ook heel erg blij met hen!

       

   

  

 

   

Van onze sponsor SCIA: SCIA, FRILO en DC-Software vormen strategische Engineering Alliance Europe

Met SCIA, FRILO en DC-Software intensiveren drie toonaangevende Europese leveranciers van softwareoplossingen voor structureel ontwerp en analyse hun samenwerking en bundelen ze hun krachten in de Engineering Alliance Europe. De strategische samenwerking ondersteunt de filosofie van de Nemetschek Group om als voorloper de digitale transformatie in de AEC/O industrie vorm te geven.

Het doel van de nieuw gevormde Engineering Alliance is om ingenieurs een uitgebreid totaalpakket van ontwerp- en rekensoftware te bieden dat ongeëvenaard is op de markt. De drie gevestigde merken blijven bestaan, maar zullen nauw samenwerken op het gebied van softwareontwikkeling, service en productmanagement om potentiële synergieën optimaal te benutten en de digitale transformatie te stimuleren.

Lees meer over deze samenwerking.

Van onze sponsor BIMcollab: Structureer BIM-data zoals jou dit het beste uitkomt

Het kan een hele uitdaging zijn om te werken met meerdere BIM-modellen die gemodelleerd zijn door verschillende auteurs. Wanneer modellen met verschillende terminologie worden gecombineerd, kan dit de informatiestroom ernstig vertragen en modelvalidatie belemmeren. Dit is gemakkelijk op te lossen met Smart Properties van BIMcollab ZOOM.

Met Smart Properties classificeer en herstructureer je BIM-data zonder dat de auteurs hun modellen moeten aanpassen. Bovendien verbeteren en versnellen Smart Properties je workflow. Doordat Smart Properties zorgen voor een centrale structurering van BIM-data, kunnen ze overal worden toegepast. Bijvoorbeeld om Smart views, Clashregels of Lists aan te sturen. Zo hoeft de data slechts eenmaal te worden gestructureerd, en niet voor elke modelcheck opnieuw.

Lees meer en/of schrijf je in voor het launch event op 15 juni.

Van onze sponsor KUBUS: Is CLT Bouw de duurzame optie voor de toekomst?

Wist jij dat de bouw verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2 uitstoot? Een van de uitdagingen is dan ook om deze uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld door het gebruik van andere materialen. Wereldwijd wordt CLT gezien als duurzaam alternatief, maar is dat wel echt zo? CLT en houtbouw hebben immers, net als elk ander materiaal, zowel voordelen als nadelen. Denk aan kenmerken als een grote belastbaarheid, snelle bouwtijd en een positief effect op de CO2-uitstoot. Maar vergeet ook zaken als een mindere akoestische isolatie, schimmelvorming en het accumulerende vermogen.

Door de juiste maatregelen te nemen kunnen de nadelen van hout als bouwmateriaal echter wel voorkomen worden. Dit begint al tijdens het ontwerpproces, en dus is het belangrijk om software te gebruiken die geschikt is voor 3D modelleren voor houtbouw. De Houtbouw Module van de Archicad KeyMember Editie is om deze reden in het leven geroepen. BIM Consultant Gijs Verhagen vertelt je in een korte online demo alles over de mogelijkheden die deze module te bieden heeft.

Meer lezen over de voordelen en nadelen van CLT? Lees dan het volledige blog op de website van KUBUS.

Van onze sponsor KUBUS: Webinar 9 gemiste kansen als je in 2D werkt

Wist je dat je een heel aantal voordelen misloopt wanneer je vast blijft houden aan 2D tekenen? In dit webinar worden de belangrijkste pluspunten van 3D modelleren uit de doeken gedaan. BIM Consultant Michelle Vrolix neemt je in slechts een half uurtje mee op ontdekking en toont je waarom je de overstap naar 3D niet langer kan uitstellen.

Kun je er op 9 juni niet bij zijn, maar vind je dit webinar wel interessant? Schrijf je alsnog in, je ontvangt dan na afloop de opname.

Schrijf je gratis en vrijblijvend in op de website van KUBUS.

Oproep: deel jouw verhaal bij Stumico

Als bestuur zijn we steeds vol enthousiasme bezig met het organiseren van bijeenkomsten en het inspireren van jou als lid. We kunnen jouw hulp hier goed bij gebruiken. Toon jouw betrokkenheid bij Stumico en deel je ideeën met ons.

Houd jij je bezig met een interessant onderwerp op het snijvlak van bouw en digitalisering of is er een onderwerp waarover je meer zou willen weten? We komen graag met je in contact. Zo creëren we samen inspirerende evenementen, artikelen en meer en blijft Stumico richtinggevend in de bouw.

Interesse of een idee? Stuur een e-mail naar redactie@stumico.nl.

Volg Stumico op LinkedIn

Op de hoogte blijven van het laatste Stumico nieuws? Volg ons op LinkedIn! Ga naar onze pagina en klik op ‘Follow’.